6 Ekim 2013 Pazar

Tempo Dergisi - YABANCI DİL ÖĞRENMEK AŞK GİBİDİR!


YABANCI DİL ÖĞRENMEK AŞK GİBİDİR!

TEMPO DERGİSİ


Bankacı Ece Vahapoğlu, yabancı dil öğrenme yollarını kitap haline getirdi. Beş dil bilen Vahapoğlu, kitabında kendi deneyimlerini de anlatıyor.

Vahapoğlu, yabancı dil öğrenme sürecini aşka benzetiyor: Tutku, sorgulama, birleşme veya ayrılık.

``Şu İngilizce işini bir halletsem ya da ``Bir dil bir insan cümlelerini kaç kez tekrarladığınız halde sinemada filmi altyazıyla takip ediyorsunuz.

Siz altyazıyı kovalarken kaçırılmaması gereken efektleri ikinci izlemeye bırakıyorsunuz. İş mülakatlarında deneyiminizin ardından ``Hangi dili ne derecede biliyorsunuz? diye soruluyor.

Ve siz sadece ``İngilizce, az derecede veya orta derecede yazma, az derecede konuşma yanıtını veriyorsunuz. Yani çoğunluktansınız, yani bizlerdensiniz. İstiyorsunuz ama bir türlü bu İngilizce işini halledemiyorsunuz. Çalışırken, çoluk çocuğa karışmışken hem de ünlüyken İngilizce öğrenenlerin deneyimlerinden yararlanmaya ne dersiniz?

Bu deneyimleri Garanti Bankası´nda çalışan Ece Vahapoğlu bir kitap haline getirdi. Alfa Yayınları´ndan çıkan `Yabancı Dil Öğrenme Yolları adlı kitabı yazan Ece Vahapoğlu genç ve başarılı bir isim.

Vahapoğlu, İtalya´daki Amerikan Üniversitesi´ni birincilikle bitirdi, 2001 yılında Genç Girişimciler Jaycees Derneği tarafından kişisel başarı kategorisinde `Türkiye´nin En Başarılı Genci seçildi.

Beş yabancı dil bilen Ece Vahapoğlu, yabancı dil öğrenme sürecini, bazı yönleriyle âşık olma sürecine benzetiyor. Vahapoğlu ``Çoğu kez tutkulu bir istekle başlar, `acabalarla ve sorgulamalarla devam eder, birleşme veya ayrılmayla sonuca ulaşır.

İlk andaki tereddütler, yabancı dil öğrenme sürecinin ilk gerilimidir yorumunu yapıyor.

Vahapoğlu, İngilizce öğrenmede başarının sırrını beş ilkeyle açıklıyor. İnanç, cesaret, hedef, kararlılık ve sabır. Yabancı dil öğrenme sürecinde en sık yapılan hataları ise Türkçe düşünmek, ara vermek, sadece gramer öğrenmek, ezberlemek, yetersiz kurslara gitmek, öğrenmeye meraklı olmayanlarla çalışmak şeklinde sıralıyor.

Ece Vahapoğlu, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca ve Boşnakça biliyor. Vahapoğlu´nun öğrendiklerini başkalarına öğretme merakı da var. İlk denemesini kız kardeşi Gökçe üzerinde yapmış. Ortaokul yıllarında 200 mektup arkadaşı edinen Ece Vahapoğlu´nun hedefi Türkiye´nin `başarı modeli olmak.

Vahapoğlu, kendi deneyimlerini de anlattığı kitapta, ayrıca yabancı dil uzmanlarının önerileri ve ünlülerin İngilizceyi nasıl öğrendiklerinin hikâyeleri de bulunuyor.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Yandex.Metrica